Praktische informatie Curaçao

Een goede voorbereiding is het halve werk! Lees snel alle praktische informatie die handig kan zijn voor uw verblijf op Curaçao.

Met parelwitte stranden, een azuurblauwe zee en het hele jaar door zomerse temperaturen is Curaçao een echte droombestemming. De smeltkroes van culturen op het Caribische eiland zorgt voor een aangename variatie in taal, bevolking en cultuur. Geniet van de zon op een van de vele stranden, verken de imposante onderwaterwereld van Curaçao of bezoek een van de fraaie parken waar u de robuuste natuur in al haar pracht kunt bewonderen. Hoofdstad Willemstad is een belevenis op zich. Deze historische havenstad herbergt een schat aan cultuur die ongekend is in de Cariben. Daarnaast kunt u er natuurlijk uitgebreid winkelen en heerlijk eten. Het aangename tempo waarop het leven zich op Curaçao voltrekt, draagt nog verder bij aan een ontspannen, zorgeloze vakantie. Om u goed voor te bereiden op een vakantie op Curaçao, kan deze praktische informatie van pas komen.


Algemeen

 • Curaçao is een onafhankelijk land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
 • De officiële talen op Curaçao zijn Nederlands en Papiamento. Doorgaans wordt er ook uitstekend Engels en Spaans gesproken.
 • Op Curaçao is het standaard 5 uur vroeger dan in Nederland, Parijs en Berlijn. Tijdens de zomertijd bedraagt het tijdsverschil 6 uur.
 • Op Curaçao is de netspanning 110-130V/50Hz. Sommige hotels en appartementen hebben een spanning van 220 volt. De meeste stopcontacten zijn volgens het Amerikaanse model. Europeanen hebben meestal een verloopstekker of adapter nodig (gemakkelijk verkrijgbaar op Curaçao). De netspanning is behoorlijk constant, maar bij heel gevoelige apparatuur of computers is een spanningsregelaar aan te bevelen. Bij duikshops en fotozaken kunt u accu’s voor onderwaterapparatuur of video’s laten opladen.


Alarmnummers

Op Curaçao zijn brandweer en politie te bereiken door het nummer 911 te bellen. De ambulance bereikt u op nummer 912, de kustwacht onder nummer 913. Decompressiekamer: 910 of +5999 462 4900


Communicatie

De internetverbinding is op het hele eiland van goede kwaliteit. Op verschillende plaatsen zijn internetcafés te vinden. Op sommige plaatsen, zoals op het Wilhelminaplein in Willemstad, is WiFi beschikbaar.
Om vanuit openbare telefooncellen te kunnen bellen, heeft u een telefoonkaart nodig. Deze zijn te koop bij onder andere snackbars en postkantoren.


Feestdagen

 • Nieuwjaarsdag
 • 10 – 12 februari (Carnaval)
 • Goede Vrijdag
 • Pasen
 • Koninginnedag
 • Dag van de Arbeid
 • Hemelvaartsdag
 • 2 juli (Dia di Bandera i Hymne)
 • 10 oktober (Dag van het Land Curaçao)
 • Eerste Kerstdag
 • Tweede Kerstdag
 • Oudejaarsavond


Grensformaliteiten

Veel grensformaliteiten, zoals reisdocumenten, ziektekosten en meenemen van huisdieren, zijn afhankelijk van uw nationaliteit. Ook de lengte van uw verblijf speelt een rol. Algemene regels rond grensformaliteiten kunt u hieronder lezen. Zorg dat u voor vertrek goed op de hoogte bent voor uw specifieke situatie en zoek bij twijfel nadere informatie.

 • Voor het reizen naar Curaçao heeft u een geldig paspoort nodig en u moet uw retourticket kunnen laten zien.
 • Wilt u een auto huren, dan is uw Nederlandse rijbewijs voldoende. Een internationaal rijbewijs is niet nodig . 
 • Vliegmaatschappijen hebben elk hun eigen regels over hoeveelheid, gewicht en grootte van de bagage die u mee mag nemen. Raadpleeg hiervoor de informatie op uw ticket en de website van uw vliegmaatschappij. In de meeste gevallen mag u één stuk handbagage meenemen. Over het algemeen geldt dat hoe goedkoper de vlucht is, hoe strenger de naleving van de bagageregels. 
 • Over het algemeen ondervinden reizigers bij hun aankomst op Curaçao geen problemen bij het invoeren van spullen voor persoonlijk gebruik en geschenken. Indien u kostbare sieraden of camera’s e.d. bij u heeft, is het verstandig het aankoopbewijs bij u te hebben om te voorkomen dat u bij terugkeer naar uw thuisbestemming invoerrechten moet betalen.
 • Vermeld duidelijk welke voorgeschreven medicijnen u bij zich heeft. Anders dan in Nederland, geldt het als een zwaar vergrijp om een kleine hoeveelheid illegale drugs bij u te hebben. 
 • Mocht u huisdieren mee willen nemen, dan hebben deze een geldige gezondheidsverklaring nodig die niet ouder is dan twee weken. U kunt deze laten opnemen in uw EU-dierenpaspoort. 
 • Honden en katten moeten ingeënt zijn tegen rabiës en dienen vrij te zijn van inwendige en uitwendige parasieten. Tussen 48 en 24 uur voor vertrek moeten ze behandeld worden met een geregistreerd insecticide. Een vermelding hiervan moet worden toegevoegd aan het dierenpaspoort. 
 • Zorg voor een uitgebreide reisverzekering met medische dekking.


Openingstijden

Over het algemeen gelden in Curaçao de volgende openingstijden. De openingstijden kunnen per plaats variëren.
Winkels: maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 18.00. Supermarkten zijn de hele dag geopend. Sommige supermarkten op Curaçao zijn ook op zondag geopend.
Banken: maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 15.30 uur
Postkantoren: maandag t/m vrijdag van 7.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur


Valuta en geldzaken

Op Curaçao betaalt u met de Nederlands Antilliaanse gulden (NAF). Ook Amerikaanse dollars worden geaccepteerd. Creditcards worden vrijwel overal op Curaçao geaccepteerd. Er zijn geldautomaten (zogenaamde ‘bankomatico’) aanwezig. U kunt hier vaak zowel dollars als Nederlands-Antilliaanse guldens opnemen. Enkele restaurants en hotels accepteren ook euro’s, maar dit is geen gebruikelijk betaalmiddel. In cafés, restaurants en in taxi’s is het gebruikelijk om een fooi te geven.


Water

Het kraanwater op Curaçao is in principe drinkbaar. Omdat de natuurlijke zoetwaterbekkens niet genoeg water bevatten om heel Curaçao van drinkwater te voorzien, wordt zeewater gedestilleerd. Dit is een kostbaar proces, daarom wordt u verzocht zuinig aan te doen met het water.


Wegen en verkeer

De wegen op Curaçao zijn over het algemeen goed begaanbaar. Het verkeer rijdt er rechts. Op kruisingen en rotondes heeft het verkeer van rechts voorrang, tenzij anders aangegeven. Het doorgaande verkeer op T-splitsingen heeft altijd voorrang. De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom bedraagt 40 km per uur. Buiten de bebouwde kom varieert de maximumsnelheid van 60 tot 80 km per uur.

Zoek & Boek >